Etna
På samme måde som man i 1990’erne i Toscana nærmest “opdagede” et nyt område ved vestkysten – Maremma – er man på Sicilien blevet klar over, hvilket potentiale Etna-området, på den nordøstlige del af øen, kan byde på. Såvel lokale sicilienske vinproducenter som kendte producenter i andre distrikter af Italien har i løbet af de seneste 20 år kastet sig over et nyt eventyr. Mens de fleste oprindelige vinmarker i området lå på de nordlige og østlige skråninger af den stadigt aktive vulkan Etna, er mange af de nye vinmarker blevet anlagt på de sydlige skråninger – og ofte ret langt oppe af vulkanen (til ca. 1.200 m.o.h.).
Vindyrkningen ved Etna kan føres langt tilbage i historien og skyldes først og fremmest perfekte mørke, vulkanske jordtyper, god eksponering mod solen og de højtbeliggende vinmarker, som betyder store temperaturforskelle, længere modning og dermed mere delikate og aromatiske hvid- og rødvine. Etna fik sin DOC-status i 1968 (ca. 950 ha, i 2018) og lovgivningen kræver min. 60% af druen Carricante for de hvide, suppleret med bl.a. Cataratto. Rosato- og Rosso-vine skal laves på min. 80% Nerello Mascalese, suppleret med bl.a. Nerello Cappuccio. DOC/DOP Etna gælder også for både de hvide og røde Spumante (min. 60% Nerello Mascalese). Det er de røde Etna-vine, som dominerer med ca. 60% af produktionen. En del af vinene produceret uden for DOC Etna sælges bl.a. som DOC/DOP Sicilia eller IGT/IGP Terre Siciliane.
Viser alle 12 resultater