Ansvarlig leverandør af vin og spiritus til hele Danmark

I Østjysk Vinforsyning ønsker vi, at vores kunder skal have både de bedste vine og den bedste spiritus. Dette fulgt af gode oplevelser. Og med afsæt i et ansvarligt syn på hele værdikæden, 360 grader rundt.

Vores rejse

Vores rejse startede i 2015, hvor vi besluttede, at vi gerne ville være med til at påvirke markedet i en mere ansvarlig retning. Vi introducerede således RESPEKT konceptet, som omfavner vine i forhold til økologi, biodynamik, social ansvarlighed og meget mere. I 2019 tog vi del i FNs Verdensmål med målene 12, 15 og 17. Dog følte vi ikke rigtigt, at det rykkede så meget.

Derfor blev Østjysk Vinforsyning i efteråret 2021 B Corp-certificeret. Som B Corp er Østjysk Vinforsyning en del af en global sammenslutning af virksomheder, der efterlever høje sociale og miljømæssige standarder. Vi har med certificeringen forpligtet os til at stræbe efter at være en vin- og spiritusleverandør, der er bedst FOR verden, ikke bare bedst I verden.

B Corp er ikke kun en certificering af et enkelt produkt, men stiller krav til, at vi træffer bæredygtige valg i alt, hvad vi gør – 360 grader rundt i virksomheden.

Mange af vores ansvarlige ændringer kan være svære at se med det blotte øje. Men vi har blandt andet stor fokus på både CO2-aftryk, transport, vand- og elforbrug.

Se vores ansvarlige tiltag her på siden.

 

"Ansvarlig vinleverandør som går op i god kvalitet og service"

 

Transport

Vi har som målsætning, at alle firmabiler skal være el-biler. I løbet af 2023 vil alle firmabiler være bestilt til udskiftning. De sidste elbiler vil dog nok først blive leveret i løbet af 2024.

Vi har valgt vores bilpolitik, da undersøgelser understøtter at elbiler er det grønne valg. Green NCAP udfører LCA analyser over bilers CO2e udledning fra vugge til grav (læs mere om Grenn NCAP her). Når man taler om en elbils CO2e udledning, har det stor betydning, hvor strømmen kommer fra. I det danske elnet er der f.eks. mere grøn strøm end der generelt er i det europæiske elnet. Man kan sige, at en elbil kører grønnere rundt i Danmark end på en tur ned igennem Europa. Nedenfor kan du læse mere om vores solcelleanlæg, som gør det muligt, at vi kan oplade både vores egne elbiler og kundernes elbiler med 100% grøn strøm på solrige dage, hvor vi har masser af overskudsproduktion fra vores solceller. Med egen produktion af el fra solceller kan vi reelt øge andelen af grøn strøm på vores elbiler. Man kan sige, at de af vores elbiler som kører ud fra hovedkontoret i Hinnerup, kan starte turen med endnu højere andel af grøn strøm på batteriet end der generelt er i det danske elnet.

Derudover bliver nogle varer i København (primært i indre by, hvor det er svært at komme til med store fragtbiler) leveret med el-varevogn. Vi har desuden en eldrevet ladcykel, som så vidt muligt, bliver brugt  af vores konsulenter til kundebesøg mv.

 

Opsætning af solcelleanlæg

Vi har opsat et solcelleanlæg på taget af vores lagerbygning. Anlægget kan producere op til 268.000 kWh – nok til at forsyne ca. 60 husstande og dækker 140% af vores forbrug målt ift. til 2022. Det store solcelleanlæg sikrer, at vi i fremtiden kan tanke solcellestrøm på vores firma elbiler.

De firmabiler som er skiftet ud til elbiler, kan altså nu lades op med egenproduceret solcellestrøm – det synes vi altså er fedt! Det overskydende strøm sendes ud i elnettet til glæde for alle.

(Vi har siden 2019 indkøbt grøn strøm fra nordiske vindmøller, men også erfaret, at dette ikke rigtig batter noget. Derfor har vi taget skridtet mod egenproduktion af grøn strøm).

 

Samarbejde

Vi har indgået et samarbejde med rejsefirmaet Goodwings, som også er B Corp-certificeret og som hjælper med at nedsætte CO2-aftrykket ved forretningsrejser. Sammen med Goodwings sørger vi blandt andet for indkøb af biofuel (bæredygtigt flybrændstof). Vi får via samarbejdet med Goodwings nulstillet vores CO2-udledning fra vores rejser.

Og ja, vi ved godt at der er forskel på at købe aflad via CO2 certifikater og reelt reducere CO2 udledningen, som indkøb af biofuel gør. Via Goodwings sker den primære CO2 neutralisering ved at købe aflad via CO2 certifikater, mens kun en lille del er indkøb af biofuel. Vi driver en forretning, hvor vi ikke kan undgå at skulle besøge vores producenter en gang imellem. Forretningsrejser og rejser med fly er derfor ikke noget vi bare kan skære væk. Når vi ikke kan undlade at rejse, så synes vi samarbejdet med Goodwings er det næstbedste. Læs mere om Goodwings her.

Det kan desuden nævnes, at vores indkøb fra andre B Corp virksomheder er steget. Vi prioriterer nemlig rigtig gerne at arbejde sammen med andre certificerede virksomheder.

 

Velgørenhed

Som B-Corp virksomhed har Østjysk Vinforsyning forpligtet sig til at bidrage til en social bæredygtig verden. Vi vil gerne være med til at gøre en forskel i Danmark. Gøre en forskel for dem, som har brug for det.

Derfor vil vi gerne støtte op om de gode formål. Ved at støtte velgørenhedsarbejde i Danmark, kan vi, måske, for en stund, bidrage til en god oplevelse, til et minde for livet, til et smil på læben, i en udfordret hverdag.

Hver måned giver vi 5.000 kr. til et godt formål. Det kan være den lokale idrætsforening, der mangler nye bolde, det kan være hjælp til de hjemløse, til børnetelefonen eller noget helt andet.

Læs om donationerne til de gode formål her

"Vi er Danmarks første vin- og spiritusleverandør til at blive B Corp certificeret. Vi går op i at være førende inden for vin og bæredygtighed"

Imødekom efterspørgslen

Som dig, der er sommelier eller vinansvarlig på en restaurant eller hotel betyder Østjysk Vinforsynings B Corp certificering, at du kan imødekomme gæsternes efterspørgsel på økologisk- og biodynamisk vin. Det samme gælder krav til bæredygtige forhold hele vejen fra dyrkningen af druerne til vinen i glasset på jeres veldækkede bord.

Med Østjysk Vinforsyning som vinleverandør er I desuden godt på vej til at kunne blive certificeret som Green Restaurant eller opnå andre udmærkelser inden for bæredygtighed for hoteller og restauranter.

Certificeringer og mærkninger

Her er et lille udpluk af nogle af de certificeringer, som vi er stolte af, at en stor del af vores sortiment og produkter bærer. Det er de formelle organer, som lovgiver, udsteder og kontrollerer dekreter inden for økologi, biodynami og generel bæredygtighed. De støtter bl.a. op om vores ønske om, at bidrage til en mere bæredygtig fremtid, hvilket stemmer overens med vores B Corp-certificering, som dokumenterer, at vi går forrest i den bæredygtige omstilling som virksomhed.

Læs mere om hver enkelt certificering her

Egne mærker

Det er meget svært at gennemskue, hvad der er ansvarlig vin, da der endnu ikke er nogle certificeringer, der for alvor er slået igennem. Vi mener også, at en vin kan være ansvarlig, selvom den ikke er økologisk eller biodynamisk certificeret. Der kan være mange andre vigtige parametre, såsom reducering/udeladelse af vanding i markerne (specielt oversøiske vine), menneskerettigheder (Fair Trade, Fair for Life etc.), at man er i en konverteringsfase til økologisk eller biodynamisk vindyrkning – og mange andre, gode grunde. Derfor har vi skabt to mærker, så det hurtigt kan afkodes om en vin er ansvarlig – RESPEKT og Roots.

Roots Beverages

I vores jagt på mere ansvarlige vine har vi stiftet Roots Beverages. Målsætningen herfor er at finde kvalitetsvine i hele verden, der opfylder følgende krav:

Vinene skal være økologiske eller biodynamiske (skal være certificerede)

Vi skal passe på vores skønne natur. Derfor skal vinene dyrkes under kontrollerede forhold, hvor der ikke tilsættes pesticider. Mængden af sulfitter skal reduceres til et absolut minimum eller helt fjernes.

Det skal være muligt at købe den færdige vin på tank og aftappe den i DK

Der skal gøres op med den gamle tanke om, at slotsaftappet vin er det bedste. Om vinen er aftappet på et slot eller transporteret til et topmoderne tapperi et andet sted gør ingen forskel for vinen, men det gør en forskel for miljøet. Ved at transportere vinen på tank til Danmark, kan man nemlig reducere udledningen af CO2 ved transporten med ca. 40-55% .

Vinene skal være kvalitetsmæssigt bedre end det, der findes på markedet til samme priser

Det er målet at finde vine fra niveauet lige over de billigste vine på markedet og hele vejen op. Det vil sige, at man sagtens kan forestille sig, at ROOTS BEVERAGES tager en mindre mængde af en vin til 500 kr. pr. flaske hjem på tank og tapper den i Danmark.

Ansvarlig vin = RESPEKT

Vi arbejder meget tæt sammen med vores leverandører og besøger dem ofte, så vi har et godt kendskab til deres metoder og filosofier, der giver os den viden, vi skal bruge til at vurdere, om de kan leve op til vores RESPEKT mærke. For at få vores RESPEKT mærke skal de falde ind i følgende kategorier:

RESPEKT for naturen

Betyder i denne kontekst, at vi værdsætter de producenter, der dyrker og fremstiller deres vine med den største respekt for naturen. En grønnere verden er en sundere verden. Producenter som er økologiske, biodynamiske eller som på anden vis tilgodeser miljøet er hjertet i denne kategori.

RESPEKT for kvaliteten

Kvaliteten er for os selve grundstenen. Vi sætter en ære i at sikre den højeste kvalitet inden for alle RESPEKT produkter. Og vi går ikke på kompromis. For os er det helt afgørende at stilen, karakteren, harmonien og helheden i den enkelte RESPEKT vin følger den filosofi, vi altid har anlagt, når det gælder udvælgelse af vin.

RESPEKT for fremtiden

Respekten for fremtiden ligger i forlængelse af naturen. Kun ved at prioritere en grønnere og mere bæredygtig tilgang i vindyrkningen sikres fremtidige generationers ve og vel, samtidig med at det næste kuld af vinmagere og bønder overtager betydeligt sundere marker.

Giv en gave med et ansvarligt aftryk

Hos Østjysk Vinforsyning vil vi gerne tage ansvar. Derfor er det naturligt for os at gå forrest, når det gælder ansvarlige gaveløsninger.

Bæredygtighed har betydning for hver enkelt af os. Fordi vi alle sammen kan træffe ansvarlige valg og gøre en lille forskel.

Vi har omhyggeligt udvalgt vine og danske delikatesser til vores gaveløsning, der hver især holder et højt, ansvarligt niveau. Alle produkter i vores gaveløsning er produceret og emballeret med omtanke for miljøet. I hvert led har mennesker gjort sig umage for at kombinere kvalitet med minimal miljøbelastning.

Du har mulighed for at sammensætte en gaveløsning efter smag og budget – som også inkluderer ansvarlige, varige gaver. Kun fantasien (og naturen) sætter grænsen!

Er du vores næste kunde?

Er du på udkig efter en leverandør til jeres vin. Vi har over 700.000 flasker vin på lager og er altid klar til at hjælpe. Kontakt os i dag

×