Nyt Beaujolais-vinhus i sortiment

Vi har glædet os til at byde vores nye Beajoulais-producent Raphaël Chopin velkommen i sortimentet.

En rigtig lille ’bondemandsproducent’ med ejerskab af kun 5 hektar. Forfinede vine, hvor de mange timer i kælder og mark gør den store forskel.

Lidt om huset

Inspireret af sin oldefar og sin bedstefar, som havde en vingård i Lantignié midt i Beaujolais, tog Raphaël Chopin en vinuddannelse i Bourgogne og gik i praktik på flere ejendomme i Beaujolais. Straks efter færdiggørelsen af sine studier tog han til Australien, hvor han fik erfaring som “winemaker”. Tilbage i Beaujolais fik han i 2009, med støtte fra familien, mulighed for at genskabe sin oldefars vinkælder og ejendom kaldet “La Savoye”. Samtidig kunne han tilmed købe familiens vinmarker, hvor nogle af vinstokkene stammede helt tilbage fra 1905.

Sidenhen har Raphaël opkøbt andre parceller med vinstokke, der er plantet i 1989, således at ejendommen i dag er på 5 ha. med 2 ha. i Beaujolais-Villages Lantignié, 2 ha. i Régnié og 1 ha. i Morgon. Alle vinmarker er sydvendte og ligger midt på skråningerne. I Beaujolais-Villages er undergrunden ler- og kalkholdig, i Morgon dominerer skifer og vulkansk jord, og i Régnié er rosa granitstene fremherskende. Udbyttet på de ældre vinstokke er selvsagt lavt (ca. 35 hl./ha.), mens produktionen på de yngre vinstokke holdes nede på ca. 50 hl./ha., så aroma- og smagskoncentrationen fremmes. Udover Gamay har Raphaël Chopin også plantet en smule Chardonnay til produktion af hans hvide Beaujolais “Theia”.Efter i en lang periode at have praktiseret integreret landbrug (“Lutte Raisonnée”), gik Raphaël over til økologisk dyrkning i 2019, og forventer at blive 100% økologisk-certificeret med årgang 2022. Da ejendommen jo er meget begrænset i størrelse, dyrker han de forskellige parceller meget individuelt og med stor opmærksomhed – ganske som var det hans køkkenhave!

Læs mere om huset her

           

Lidt om vinen – Beaujolais Village ’La Savoye’

Gamay-druerne til denne vin hentes på en parcel (0,3 ha.) i vinmarken La Savoye, i nærheden af vingården. Man kalder også denne østlige del af Lantignié-kommunen for Les Pierres Bleues (de blå sten), da undergrunden domineres af ler og blå skifer, i modsætning til den vestlige del af kommunen, som domineres af granit og kalk. Les Pierres Bleues giver altid Gamay-vine med tæt farve, dyb aroma og blød tannin. Pressen taler i øvrigt om, at Lantignié godt kunne blive Beaujolais 11. Cru i fremtiden. Efter en klassisk semi-kulsyregæring med hele klaser på ståltank, bliver vinen modnet på en kombination af ståltanke, æggeformede cementtanke og store træfade – hele processen uden anvendelse af svovl. Vinen har en blank, purpurrød farve. Duften er meget intens, med lækre nuancer af kirsebær, hindbær og en smule tobak. I smagen afslører vinen flere forskellige frugttoner: Kirsebær, brombær og solbær. Vinen afsluttes med god sprødhed og spændende, krydrede nuancer, som harmonerer fint med en blød tannin. Den bliver ved med at fylde og charmere i munden.
Vinen er som født til vegetarretter, omeletter, fjerkræ, kalv og svinekød samt fisk. Prøv den også til en klassisk coq au vin. Den bør som alle Beaujolais vine serveres en smule køligere end normalt for rødvine (12-14°).

Lidt om vinenRegnie ’La Ronze’

Vinmarken La Ronze betragtes som en af de allerbedste lieu-dit i Cru-distriktet Régnié, og Domaine Raphaël Chopin ejer 2 parceller på marken. Den ene er på 1,3 ha. i den øverste del af marken, og den anden på 2 ha. ligger i den nederste del.D en første bringer finesse og lethed, mens den anden tilfører fylde og mineralitet. Det er på denne mark, man finder ejendommens ældste Gamay-vinstokke, plantet i 1905. Kvaliteten af de vine, som produceres på disse vinstokke er ganske enkelt imponerende. Efter en klassisk semi-kulsyregæring med hele klaser på ståltank, bliver vinen modnet på kugleformede cementtanke, det hele uden anvendelse af svovl. Vinen er meget aromatisk med lækre nuancer af hindbær, ribs, kirsebær og en smule solbær. Smagen er kødfuld og kompleks, med både fedme, sprødhed og spændende krydrede toner. Man fornemmer også en god tannin, som gør vinen perfekt til gastronomien.

Lidt om vinen – Morgon ’Les Charmes’

Raphaël Chopin henter druerne til denne vin på en lille parcel (0,8 ha.) i vinmarken Les Charmes, som er den mest berømte blandt de 5-6 såkaldte lieu-dit i Morgon-distriktet. Den ligger på den syd- og sydøst-vendte, højtbeliggende slette (300-450 m.o.h.) ved landsbyen Villié-Morgon. Undergrunden består af smuldrende granit, skifer (med stort indhold af jernoxid), vulkansk jord og ler. Les Charmes er berømt for at give vine med stor elegance, kølighed, mineralitet og nerve. Efter en klassisk semi-kulsyregæring med hele klaser på ståltank bliver vinen modnet på træfade af 500 l., det hele uden anvendelse af svovl. Både den flotte, purpurrøde farve og den meget åbne, aromatiske og kødfulde duft af friskplukkede kirsebær, tranebær og modne ribs, charmerer med det samme. I munden byder vinen på styrke, fasthed og masser af frugtkarakter og rundhed samt en spændende tannin og mineralitet. Vinen har potentiale nok til nogle års lagring hvis man kan vente!
Server den til vildt, okse, lam, and, fjerkræ (fx Coq au Morgon), grillretter eller til kødretter med hvidløg, timian eller basilikum. Prøv den også til fx gedeost. Den bør som alle Beaujolais vine serveres en smule køligere end normalt for rødvine (12-14°).

Lidt om vinen – Beaujolais Village ’Blanc’

Beaujolais Blanc Théia er lavet på 100% Chardonnay-druer fra en lille 0,4 ha. parcel nær vingården i Lantigné, kaldet Théia. Vinstokkene er plantet i 2016 og dyrkes økologisk (certificeres med årgang 2022). Gæringen foretages på kugleformede cementtanke. Inden aftapning bundfælder vinen naturligt, uden filtrering. Vinen har en flot lysgylden farve med grønligt skær. Duften er umiddelbar og ret delikat, med nuancer af hvide, vilde blomster, citrus og eksotiske frugter (kiwi, passionsfrugt). I smagen har vinen en god struktur og sprødhed, med en flot harmoni mellem friskhed og frugtsødme. Den slutter meget charmerende, med en smule mineralitet og saftige toner af grønne pærer og hvide ferskner.
Serveres til skaldyr- og fiskeretter, til sushi, salater og til lyst kød.