Montepulciano
Det bjergrige Montepulciano-distrikt ligger i den sydøstlige del af Toscana, omkring byen Chianciano Terme. Området er beskyttet mod regn af bjerge vestfra, men er ellers et sted, hvor der er god “blæst”, med kølige vinde, som tørrer vinstokkene og forhindrer sygdomme. Desuden ligger vinmarkerne for både Vino Nobile di Montepulciano DOCG og Rosso di Montepulciano DOC mellem 250 og 600 m.o.h. Alt dette giver druerne lidt længere modning og dermed mere aroma, finesse og sprødhed i vinene. Jordbunden består af sand- og lerholdige skifer, med en del aflejringer fra hav, især i områder omkring Argiano, Cervognano, Gracciano og Caggiole, hvor vine virker lidt hårde i deres ungdom, men har en god kompleksitet og et godt modningspotentiale.
Vino Nobile di Montepulciano DOCG var et af de første vindistrikter i Italien, som i begyndelsen af 1980’erne fik DOCG-status. Selvom distriktet ofte har været lidt i skyggen af Chianti og Brunello di Montalcino, er det et uhyre interessant distrikt. Her dyrker man Sangiovese-kloner af typen Prugnolo Gentile, som udgør min. 70% af blandingen for både Vino Nobile og Vino Nobile Riserva, suppleret med andre, lokale druesorter. Et krav om lang modning i kælderen (2 år for Vino Nobile og 3 år for Riserva) sikrer en god balance i vinene. Rødvinene i Rosso di Montepulciano DOC følger de samme krav som storbroderen, hvad drueblandingen og dyrkningen angår, men kan nøjes med en lidt lavere alkoholprocent (11,5) og en modning i 4 mdr. i kælderen. De udvikler sig hurtigere end Vino Nobile, og er derfor allerede meget lækre i deres ungdom.
Viser 5 resultaterSorted by latest