TOKAJI ASZU, 5 PUTTONYOS Chateau Dereszla
Distrikt
Tokaji. Læs mere om distriktet
Producent
Chateau Dereszla. Læs mere om producenten
Om produktet
Aszú teknikken er selvfølgeligt blevet lavet en del om siden det 17. årh. hvor den opstod, men i stor og hel består den i, at man høster særskilt de ca. 15% af klaserne, som bliver angrebet af den ædle råddenskab... Læs mereLogin for at se vores priser og købe produkter
Login for at se vores priser og købe produkter
Specifikationer
Distrikt
Tokaji. Læs mere om distriktet
Producent
Chateau Dereszla. Læs mere om producenten
Mere om produktet
Aszú teknikken er selvfølgeligt blevet lavet en del om siden det 17. årh. hvor den opstod, men i stor og hel består den i, at man høster særskilt de ca. 15% af klaserne, som bliver angrebet af den ædle råddenskab (botrytis) og senere tilsætter dem i den tør vin. Disse Aszu druer bliver indsamlet i specielle beholdere på 25 kg. – de såkaldte “puttonyos” – og derefter lagret på større beholdere. Man blander fra 3 til 6 puttonyos for 136 liter “basis vin” og opnår derved – efter macerering og presning – en Tokaj Aszu med forskellige sødmegrader. Vinen skal derefter modnes på fad og aftappes derefter i flasker, hvor antal puttonyos bliver oplyst.
Tokaji Aszú 5 Puttonyos fra Château Dereszia er sammensat af Furmint (70-75%) og Hárslevelü fra flere forskellige parceller. Til selve gæringen bruger man træfade af 225-500 l., mens man til modningen (2 år) bruger barriques af 225 l., hvoraf de 20-25% er nye.
Vinen har en meget flot harmoni, dybde og kompleksitet. I duften finder man nuancer af abrikoser, kvæde og lidt ristet mandler. I smagen har 5 Puttonyos masser af charmerende, delikate blomster- og bladenuancer. I eftersmagen kommer frugtsødmen flot frem, med toner af appelsin, vanilje, friske mandler – men også her har vinen en fantastisk friskhed og charme, som gør den enestående.
Serveres som aperitif eller til foie gras, desserter som souffléer, frugttærter eller sorbet af eksotiske frugter.