TOKAJI ASZU, 5 PUTTONYOS Chateau Dereszla

Distrikt

Tokaji. Læs mere om distriktet

Producent

Chateau Dereszla. Læs mere om producenten

Om produktet

Aszú teknikken er selvfølgeligt blevet lavet en del om siden det 17. årh. hvor den opstod, men i stor og hel består den i, at man høster særskilt de ca. 15% af klaserne, som bliver angrebet af den ædle råddenskab... Læs mere

Specifikationer

Gruppe Søde vine

Kolli 6

Land Ungarn

Årgang 2019

Størrelser 50,00

Alkohol % 11,50

Nr 06701221925

EAN Nr 5997409501670

Druer 75% Furmint 25% Harslevelu

Lagring 2 år på barriques (20-25% nye).

Dessertvin / Sød vin Ja

Distrikt

Tokaji. Læs mere om distriktet

Producent

Chateau Dereszla. Læs mere om producenten

Mere om produktet

Aszú teknikken er selvfølgeligt blevet lavet en del om siden det 17. årh. hvor den opstod, men i stor og hel består den i, at man høster særskilt de ca. 15% af klaserne, som bliver angrebet af den ædle råddenskab (botrytis) og senere tilsætter dem i den tør vin. Disse Aszu druer bliver indsamlet i specielle beholdere på 25 kg. – de såkaldte “puttonyos” – og derefter lagret på større beholdere. Man blander fra 3 til 6 puttonyos for 136 liter “basis vin” og opnår derved – efter macerering og presning – en Tokaj Aszu med forskellige sødmegrader. Vinen skal derefter modnes på fad og aftappes derefter i flasker, hvor antal puttonyos bliver oplyst.

Tokaji Aszú 5 Puttonyos fra Château Dereszia er sammensat af Furmint (70-75%) og Hárslevelü fra flere forskellige parceller. Til selve gæringen bruger man træfade af 225-500 l., mens man til modningen (2 år) bruger barriques af 225 l., hvoraf de 20-25% er nye.

Vinen har en meget flot harmoni, dybde og kompleksitet. I duften finder man nuancer af abrikoser, kvæde og lidt ristet mandler. I smagen har 5 Puttonyos masser af charmerende, delikate blomster- og bladenuancer. I eftersmagen kommer frugtsødmen flot frem, med toner af appelsin, vanilje, friske mandler – men også her har vinen en fantastisk friskhed og charme, som gør den enestående.

Serveres som aperitif eller til foie gras, desserter som souffléer, frugttærter eller sorbet af eksotiske frugter.

×