TAN SAI XVI BIO Dolomiti IGT, Alois Lageder
Distrikt
Dolomiti / Vigneti delle Dolomiti IGT. Læs mere om distriktet
Producent
Alois Lageder. Læs mere om producenten
Om produktet
”Selv efter 30 års produktion og en del eksperimenter i vinificeringen, forbliver druesorten Tannat lidt af et mysterium for os”, siger man hos Alois Lageder. Druen stammer oprindeligt fra Baskerlandet, både syd og nord for Pyrenæerne og giver normalt mørke,... Læs mereLogin for at se vores priser og købe produkter
Login for at se vores priser og købe produkter
Specifikationer
Distrikt
Dolomiti / Vigneti delle Dolomiti IGT. Læs mere om distriktet
Producent
Alois Lageder. Læs mere om producenten
Mere om produktet
”Selv efter 30 års produktion og en del eksperimenter i vinificeringen, forbliver druesorten Tannat lidt af et mysterium for os”, siger man hos Alois Lageder. Druen stammer oprindeligt fra Baskerlandet, både syd og nord for Pyrenæerne og giver normalt mørke, kraftige, alkoholrige og tanninrige (hvoraf dens navn) rødvine, som ofte kræver en opmærksom vinificering og en lang modning for at blive harmoniske. Hos Alois Lageder vokser Tannat på en skråning nær vingården i Magrè, i en højde af ca. 300 m.o.h. og med en sand- og småstensholdig undergrund, hvor kalken dominerer. De biodynamiskdyrkede vinmarker her giver både strukturerede men også delikate og aromatiske vine.
Som nævnt er Tannat druen en udfordring at vinificere, og i 2016 forsøgte man hos Alois Lageder at benytte to modsættende teknikker: En del af vinen blev gæret på masken i to uger, mens resten kun fik kontakt med masken i tre dage, hvorefter man lod mosten løbe fra (”saignée”- åreladningsteknikken, som normalt bruges til rosé) og vinificerede denne separat. Det blev til TAN SAI XVI (TANnat SAIgnée 16). En måde at få friskhed og finesse i en rødvin ud af en ”tung” og tanninrig druesort!
Vinen er gæret på ståltanke og efter en malolaktisk gæring modnet i brugte træfade i 9 måneder. Herefter tilsættes en minimal mængde svovl efterfulgt af en yderligere modning på fad i 17 måneder. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning, uden filtrering og uden yderligere svovltilsætning.
TAN SAI XVI har en lys, rubinrød farve og en meget aromatisk og frugtrig stil i duften, med masser af sprødhed og mineralitet. Smagen er ligeledes frisk og frugtrig, med tørre nuancer af sort peber og vilde hindbær, men også god dybde, velour og frugtsødme. Den slutter med god tannin og flot harmoni mellem friskhed, alkohol, struktur og mineralitet. Noget så sjældent som en delikat Tannat-vin! Server den til fjerkræ, svinekød, fuglevildt, men også til fx grillet fisk.