SPERSS Barolo DOP, Angelo Gaja
Distrikt
Barolo DOCG. Læs mere om distriktet
Producent
Angelo Gaja. Læs mere om producenten
Om produktet
Med købet af vinmarken Sperss (12 ha., ca. 370 m.o.h.) i 1988 nær landsbyen Serralunga, gik en gammel drøm endelig i opfyldelse for GAJA. Familien havde tidligere måttet købe Barolo-druer fra andre producenter, men nu fik man endelig fuld kontrol... Læs mereLogin for at se vores priser og købe produkter
Login for at se vores priser og købe produkter
Specifikationer
Scoreplads
Distrikt
Barolo DOCG. Læs mere om distriktet
Producent
Angelo Gaja. Læs mere om producenten
Mere om produktet
Med købet af vinmarken Sperss (12 ha., ca. 370 m.o.h.) i 1988 nær landsbyen Serralunga, gik en gammel drøm endelig i opfyldelse for GAJA. Familien havde tidligere måttet købe Barolo-druer fra andre producenter, men nu fik man endelig fuld kontrol over hele produktionen. Man skal huske, at GAJA familien i virkeligheden havde produceret Barolo indtil 1961, hvor man besluttede at koncentrere arbejdet på de familieejede vinmarker i Barbaresco. De druer, man dengang købte for at producere Barolo, kom netop fra Marenca e Rivettes marker, som man i 1988 fik mulighed for at købe. Det kunne ikke andet end at bringe lidt “nostalgi” frem, et ord som på den lokale dialekt hedder “Sperss”! Vinmarken med sine ca. 55 år gamle vinstokke ligger i subzonen (MeGA) Marenca-Rivette i DOCG Barolo.
2014 vil blive husket i Barolo som en af de mest udfordrende og overraskende årgange. En mild vinter uden sne og et usædvanligt varmt forår gjorde, at blomstringen foregik 10 dage tidligere end normalt. Men så gik alt i stå: Sommeren 2014 var en af de mest regnfulde og kølige, man havde oplevet, og det krævede konstant opmærksomhed i vinmarkerne. Da solen og varmen først kom tilbage primo september, måtte man vente helt til primo oktober med at høste Nebbiolo-druerne på Sperss. Druerne havde til gengæld en fantastisk balance mellem sukker, syre og polyfenoler. Gæringen foregik med eget vildgær i ståltanke, efterfulgt af en malolaktisk gæring. Derefter blev vinen modnet i to faser: Først 18 mdr. i egetræsfade (225 l. – 30% nye og resten 1 – 2 år gamle), derefter yderligere 12 mdr. i store egetræsfade.
Klassisk for vinene fra Serralunga, kræver Sperss 2014 en god iltning, før den frigiver dens mørke, meget komplekse og forførende duft, med nuancer af mørke bær, hvide trøfler, lakrids og tobak. I smagen udvikler den dybe nuancer af vilde hindbær, brombær, blommer og blodappelsiner. Sperss har en flot finish, hvor man både finder krydrede og ”jammy” nuancer men samtidig næsten lidt grønlige ”vegetale” karakterer.