ROSSJ-BASS CHARDONNAY Langhe, Angelo Gaja - Vinforsyning

ROSSJ-BASS CHARDONNAY Langhe, Angelo Gaja

Gruppe: Hvidvin

Land: Italien

Årgang: 2019

Størrelse: 75,00

Druer: 95% Chardonnay 5% Sauvignon Blanc

Lagring: 6 mdr. på barriques (225 l., 1-2 år gamle)

Alkohol: 13,50

Respekt: Ja

Nr: 06008221935

EAN Nr: 5711656000447

Distrikt

Langhe. Læs mere om distriktet

Producent

Angelo Gaja. Læs mere om producenten

Om produktet

Rossj-Bass laves på druen Chardonnay, dog bruger man op til ca. 5% Sauvignon Blanc i nogle årgange. Druerne kommer fra 3 vinmarker på i alt ca. 7 ha. De to af markerne “Rossj” og “Bass” – begge beplantet i 1984 – ligger nær landsbyen Treiso ved Barbaresco. “Rossj” er opkaldt efter Angelo og Lucias yngste datter Rossana. Den ligger i ca. 330 m.o.h., på en jordbund som består af vulkansk og fast, kalkholdig jord. “Bass” ligger lavere, i ca. 250 m.o.h. (heraf navnet Bass = lav), hvor man finder en rigere, men løs jord. Den tredje Chardonnay-vinmark ligger i Serralunga d’Alba (380 m.o.h.), med en rig, kalkholdig lerundergrund. Blandingen af vinene fra de tre forskellige marker giver stor kompleksitet og harmoni.

Begyndelsen af 2019 var tør og kold, noget som forhindrede sygdomme på vinstokkene. Derefter gav rimelige snemængder gode vandreserver, men forsinkede samtidigt knopskydningen. Fra 20. april til slutningen af maj fik man ca. 200 mm. regn, med ret lave temperaturer (15-17°C), som igen forhindrede skimmel og svampeangreb. Fra juni oplevede man til gengæld pludselig meget høje temperaturer (op til 41,5°C), noget som stressede planterne, hvis bladene begyndte at tørre. Heldigvis bragte juli en del regn i både Barbaresco, Barolo og la Morra. Resten af sommeren bød på normale temperaturer (26-30°C) med mange soltimer og lidt regn, så vinstokkene kunne ”komme sig” og give syreholdige og friske hvidvinsdruer, som betød sprøde, frugtrige og mineralske 2019-hvidvine. Mosten blev gæret i ståltanke, og vinen blev derefter modnet i 6 måneder på et til to år gamle barriques.

Rossj-Bass har en brillant farve med grønligt skær. Duften er først en smule lukket men udvikler sig flot i glasset med en smule vanille og eksotiske toner. I smagen har vinen en meget flot struktur, den er nærmest en smule voldsom i starten, men den viser ret hurtigt en fin sprødhed, som giver den en meget delikat og elegant stil.Server den til hummer, til skaldyr med kraftige fond-saucer eller til fisk med krydrede saucer.

Scoreplads

En kort forklarende tekst om hvad nedenstående logoer betyder for denne vin.

Wine & Spirits Top 100 Wineries 2021
Wine & Spirits Top 100 Wineries 2020
×