NUITS-SAINT-GEORGES 1. CRU LES CROTS, Domaine Lupe-Cholet
Distrikt
Nuits St. Georges. Læs mere om distriktet
Producent
Lupé-Cholet. Læs mere om producenten
Om produktet
Allerede i perioden efter den franske revolution (1789) var 1. Cru marken ”Les Crots” kendt som en af de bedste parceller i området, og derfor valgte M. Jeanniard (Comtesse Inès og Lilly de Mayol de Lupés stamfader 5 generationer tilbage)... Læs mereLogin for at se vores priser og købe produkter
Login for at se vores priser og købe produkter
Specifikationer
Distrikt
Nuits St. Georges. Læs mere om distriktet
Producent
Lupé-Cholet. Læs mere om producenten
Mere om produktet
Allerede i perioden efter den franske revolution (1789) var 1. Cru marken ”Les Crots” kendt som en af de bedste parceller i området, og derfor valgte M. Jeanniard (Comtesse Inès og Lilly de Mayol de Lupés stamfader 5 generationer tilbage) stedet til placeringen af Château Gris i perioden 1793 – 1802. Han var dengang den største vinavler i Côte d’Or, men var samtidig kendt for sine på det tidspunkt meget fremsynede ideer. Han skrev bl.a. i sin dagbog: “Almissegivning og velgørenhed er et angreb mod social værdighed; man skal give mænd et arbejde”. På denne baggrund lod han arbejdsløse opføre Château Gris og beplante ”Les Crots” på de smukke anlagte terrasser – en sjældenhed i Bourgogne. Jordbunden på Les Crots (2,8 ha.) er idéel, og grunden har en perfekt hældning mod sydøst og dermed mange solskinstimer. Den nyder stor anseelse for sin vin, som er kendetegnet ved sin kraft og holdbarhed samtidig med stor finesse. Disse kvaliteter er kendetegnende selv i “svage” årgange.
De håndplukkede Pinot Noir druer transporteres til kælderen i små kasser af 12 kg. for at undgå, at de bliver mast og dermed oxyderet. Gæringen foregår på klassiske, burgundiske gærekar af træ med temperaturstyring og hyppige omrøringer. Efter presningen og en naturlig bundfældning bliver vinen overført i træfade (228 l., 55-65% nye), hvor den gennemgår en malolaktisk gæring og modner i 17-19 måneder. Vinen er aftappet uden klaring eller filtrering.
Her finder man en meget kompleks duft med nuancer af vilde bær, solbær, sort peber og med udvikling kanel, kardemomme, skovbund og læder. I smagen er det finessen, som dominerer, men vinen har altid en god intensitet og struktur og samtidig en god sødmefyldt frugtkarakter med masser af velour i eftersmagen. Les Crots fortjener helt klart flere års modning, men allerede i sin ungdom giver den meget fra sig. Brug den f.eks. til lamme-, okse- eller vildtretter – især med rødvinssauce – eller til stærke rødskimmeloste.