NATSCH XVI BIO Dolomiti IGT, Alois Lageder
Distrikt
Dolomiti / Vigneti delle Dolomiti IGT. Læs mere om distriktet
Producent
Alois Lageder. Læs mere om producenten
Om produktet
Schiava er en af de ældste rødvinssorter i Trentino-Alto Adige, men er i de senere år ofte blevet erstattet med mere anerkendte eller populære druer. Hos Alois Lageder har man dog bevaret nogle få parceller med ældgamle Schiava-vinstokke, på husets... Læs mereLogin for at se vores priser og købe produkter
Login for at se vores priser og købe produkter
Specifikationer
Distrikt
Dolomiti / Vigneti delle Dolomiti IGT. Læs mere om distriktet
Producent
Alois Lageder. Læs mere om producenten
Mere om produktet
Schiava er en af de ældste rødvinssorter i Trentino-Alto Adige, men er i de senere år ofte blevet erstattet med mere anerkendte eller populære druer. Hos Alois Lageder har man dog bevaret nogle få parceller med ældgamle Schiava-vinstokke, på husets prestige-vingård Römigberg, nordvest for Caldarosøen. Vinstokkene, der i dag er biodynamiskdyrkede, ligger i en højde af 250-330 m.o.h. på stejle skråninger, som vender mod syd og sydøst. Jordbunden består hovedsageligt af gletsjeraflejringer (morænesten, sand, kalk og ler) samt klippestykker fra Dolomitterbjergene – en sammensætning, som ofte giver strukturerede og mineralske vine.
Schiava er normalt mest kendt for at producere lette, umiddelbare og saftige rødvine, og i gamle dage var det ikke ualmindeligt, at man lod vinen ligge på sin maske efter gæringen, og hentede den direkte fra fadet til dagligt forbrug i månederne efter høsten. Det siges, at den ofte blev mere intens og kompleks efter lidt tid på masken. Hos Alois Lageder har ønsket været at vise, at Schiava-druen er bedre end dens rygte, og derfor har man fulgt den gamle tradition med min. 7 måneders gæring på masken (stilkene og skindet) i træfade. Derefter modnes vinen i 11 måneder på brugte træfade. Aftapningen foregår efter en naturlig bundfældning og uden filtrering og uden yderligere svovltilsætning. På denne måde opnår man en langt mere karakterfuld og kompleks vin, end det er normalt på en så beskeden druesort.
NATSCH XVI har en flot, blank, en smule lys, rubinrød farve. Duften er umiddelbar og frugtrig, med klassiske Schiava-nuancer af hindbær, fuglekirsebær og ribs, men også mere eksotiske toner af granatæbler og rød grape. Smagen er dybere og mere sammensat end duften, med dybere og mørkere frugttoner og krydderier, god kødfuldhed og mineralitet. I eftersmagen fornemmer man en frugtrighed og en tannin, som helt klart vil give vinen en god fremtid og udvikling. En ældgammel drue men en meget moderne vin! Prøv den til pasta- eller risottoretter, til fjerkræ, kalv og hvidskimmeloste.