GIVRY LE PIED DU CLOU 1er Cru, Domaine François Lumpp
Distrikt
Givry. Læs mere om distriktet
Producent
Domaine Francois Lumpp. Læs mere om producenten
Om produktet
Som de fleste producenter i Bourgogne oplevede Domaine François Lumpp en nærmest katastrofal årgang i 2021. Det hele startede med en ekstrem varm vinter i begyndelse af året, som medvirkede til en tidlig vækst og skydning på vinstokkene. Varmen blev... Læs mereLogin for at se vores priser og købe produkter
Login for at se vores priser og købe produkter
Specifikationer
Distrikt
Givry. Læs mere om distriktet
Producent
Domaine Francois Lumpp. Læs mere om producenten
Mere om produktet
Som de fleste producenter i Bourgogne oplevede Domaine François Lumpp en nærmest katastrofal årgang i 2021. Det hele startede med en ekstrem varm vinter i begyndelse af året, som medvirkede til en tidlig vækst og skydning på vinstokkene. Varmen blev afløst af hård frost (-6 til -9 grader den 7., 8. og 9. april), hvor en stor del af de spæde grene og skud døde. Senere kunne man konstatere en reduktion på ca. 50-88% af druerne i forhold til det normale. For at begrænse de umiddelbare skader på vinstokkene, og forhindre mere alvorligere skader senere på fx unge vinstokke, var vinproducenterne nødt til at mobilisere al deres kunnen.
Hos François Lumpp besluttede man således ikke at producere en række af de vine, som normalt kommer fra ”lieu-dit” eller 1. Cru vinmarker. Det er dog ikke tilfældet for det lille ”Monopole” 1. Cru ”Le Pied du Clou”, som nærmest ligger i ejendommens baghave, og alene ejes af Domaine François Lumpp. På baggrund af en sen beskæring og brugen af små ildsteder mellem rækkerne, blev marken skånet for frosten.
Druerne blev som altid hos François Lumpp høstet manuelt i små beholdere. I kælderen praktiseres en naturlig og langsom gæring (med druernes egne gærceller) uden for megen indgriben under processen, anvendelse af nøje udvalgte træfade (nye, 1 år og 2 år gamle), og så lidt filtrering som muligt. Modningen varede i 12 måneder. Målet med disse anstrengelser er at fremme en god harmoni mellem druernes komplekse, aromatiske og frugtige nuancer og karakteren af det lokale særpræg, således at vinene får både bid og struktur, og charme og finesse.
2021 1. Cru ”Le Pied du Clou” er en smule lys i farven. Den er frisk og umiddelbar i duften, ret elegant og med sprøde toner af friskplukkede røde bær – kirsebær, hindbær og tyttebær samt solbærblade. På trods af, at vinen fra denne vinmark normalt er ret koncentreret og krydret i smagen, er det mest elegancen og mineraliteten, som præger denne 2021. Man fornemmer stadig ungdommen og en smule grøn tannin, men med iltning kommer der mere kødfuldhed og velour (smagt maj 2023). Server den til fjerkræ, kalv eller svinekød, gerne i gryderetter.