BLANC VI NATURAL, BRISAT (ORANGEVIN) ØKO Vins Petxina

Producent

vins-petxina. Læs mere om producenten

Om produktet

Orange-vinen ”Vi Brisat” er lavet på druesorten Cartoixà Mari (også kaldet Xarel.Lo Vermell), en lokal variant i Catalonien. Drueskallen er en smule roséfarvet og giver derfor en rosé- eller orange-farve ved skindmacereringen. Begrebet ”Brisat” blev ofte brugt i Catalonien for... Læs mere

Specifikationer

Gruppe Orangevin

Kolli 6

Årgang 2019

Størrelser 75,00

Alkohol % 12,50

Nr 06311221935

EAN Nr 8437004251848

Druer 100% Xarel lo

Lagring 18 mdr. på ståltanke og flasker.

Økologisk Ja

Respekt Ja

Producent

vins-petxina. Læs mere om producenten

Mere om produktet

Orange-vinen ”Vi Brisat” er lavet på druesorten Cartoixà Mari (også kaldet Xarel.Lo Vermell), en lokal variant i Catalonien. Drueskallen er en smule roséfarvet og giver derfor en rosé- eller orange-farve ved skindmacereringen. Begrebet ”Brisat” blev ofte brugt i Catalonien for hvidvine lavet efter gammel tradition (gæring med skallerne og ingen filtrering).

Det er vinhuset Moisès Virgili Rovira i La Nou de Gaià, nordøst vor byen Tarragona, som laver og aftapper vinen. Vinhuset er ellers mest kendt for sine Tarragona, Terra Alta og Cava-vine, men har altså lavet denne ”brisat-orange” vin for Oleguer Brunet fra Vins Pextina.

Xarel.Lo Vermel druerne er økologiskdyrket i højtbeliggende små parceller omringet af skove, kun 5 km. fra Middelhavet, som sammen med højden sikrer en god afkøling og derved en lang modning af druerne, hvilket giver aroma, friskhed og god syre til vinen. Orange-vinificeringen foretages uden tilsætning af svovl, med en spontan gæring med skallerne (med druernes egen gær), en presning og en aftapning uden filtrering. Vinen er desuden modnet i 18 måneder på ståltanke og på flaske for at bevare friskheden og druens ”rå” karakter.

Vi Brisat har en lakse/orange farve, og da den hverken er klareret eller filtreret, virker den en smule sløret (det man kalder ”Brisat” i Catalonien). Duften afslører aromaer af vilde blomster, hvide frugter (passionsfrugter, litchi og hvide ferskner) samt citrus. Smagen er frisk og med god sprødhed. Vinen slutter med delikate, letsaltede og mineralske toner. Det er både en kødfuld, frugtig og meget appetitvækkende vin.

Serveres som aperitif, til grønsagsretter, asiatiskprægede skaldyr- fisk- eller fjerkræsretter. Prøv den også til en fyldig grønsagssuppe eller en kraftig oksehalesuppe!

×