Maniban Armagnac
Det er huset Castarède (grundlagt i 1832), som ejer Château de Maniban, og firmaet er velkendt overalt i verden som det ældste handelshus i Armagnac. Slottet Maniban er bygget i det 17. årh. og ligger i Mauléon d´Armagnac i det såkaldte Bas Armagnac, som i lighed med Grande Champagne i Cognac er områdets bedste distrikt. Slottets egne vinmarker på 20 ha. sikrer en god andel selvforsyning af druer og vin, men Castarède køber også både druer, vine og udvalgte Armagnacs, som man lagrer i firmaets kældre. Men alle Armagnacs, som bærer Château de Manibans etiket, er lavet 100% på druer fra selve slottet.Inden aftapning bliver Armagnac Château de Maniban ikke filtreret, som de fleste mere “industrielle” Armagnacs ofte gør. Årsagen til dette er ganske enkelt, at man ønsker at efterlade hele det spektrum af frugt- og smagsnuancer og især den delikate balance, som filtrering ofte forstyrrer. Derfor kan man i Armagnac fra Château de Maniban opleve dannelsen af en smule bundfald eller krystaller, som er en ganske naturlig proces på samme måde, som man kan opleve det i gamle eksklusive Whiskies, årgangsrom eller ældre Cognac. Disse krystaller, som især består af mineraler, dannes typisk under kølige forhold (vinter eller ophold i kølige rum) og vil til en vis grad blive “optaget” igen, når temperaturen stiger. Konstaterer man sådanne krystaller i sin Armagnac, kan man evt. dekantere den på karaffel, (som man i øvrigt altid gjorde med de fleste gode brændevine eller Portvine før i tiden). Denne mindre operation er den lille anstrengelse, man skal ofre for at får lov til at få det fulde udbytte af en naturlig og “håndlavet” specialitet fra en af de meste prestigiøse (og kompromisløse) Armagnac firmaer.
Viser et enkelt resultat