Chateau Dereszla

Château Dereszla ligger midt i Tokaj-distriktet og har uden sammenligning en af de ældste og mest spændende historier i området. Slottet blev bygget af den ungarske konge Zsigmond i begyndelsen af 1400-tallet, og kældrene blev brugt til at modtage de vine, de lokale vinbønder skulle aflægge i skat. Fra 1450 til 1845 oplevede slottet mange ejerskifter, og var blandt andet ejet af nogle af Europas mest berømte adelige familier. Op til 2. Verdenskrig var den ejet af en jødisk købmand, hvilket medførte, at den under krigen blev beslaglagt af staten. Senere, under det ungarske kommunistregime, blev den omdannet til et statsligt vinkooperativ, hvor vine fra hele Tokaj-distriktet blev modnet.

Da staten åbnede op for privatisering i 1990’erne, blev Château Dereszla først opkøbt af CANA, et af Frankrigs største landbrugskooperativer, for sidenhen i 2000 at blive købt af Champagne-familien d’Aulan, hvilket man roligt kan betegne som en redning for denne historiske ejendom. Et gennemgribende restaureringsarbejde blev nemlig herefter sat i gang, hvorved bl.a. de fem separate kældre blev knyttet sammen og forsynet med topmoderne udstyr. De selvsamme historiske kældre, hvis oprindelige stil naturligvis blev bevaret under restaureringen, blev i øvrigt optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2004. Endvidere blev vinmarkerne trimmede og i visse tilfælde genplantede, og i dag udgør de 35 ha. af ejendommens totale areal på 61 ha.

Druerne hentes hovedsageligt på otte forskellige parceller. Hovedparten består af Tokajs klassiske druer, Furmint (60%) og Hárslevelü (30%), men hos Dereszla dyrker man også lidt Muscat à Petit Grains (Muskotály) og som noget ganske specielt, lidt Kabar, en krydsning mellem Bouvier og Hárslevelü, som næsten var forsvundet fra Tokaj under det kommunistiske styre.

Hver parcel bliver høstet for sig, så man kan lave separate vinificeringer i forhold til terroir, druesort og den enkelte årgangs karakter. Klassiske søde Tokaji Aszu-vine (Aszu: angrebet af Botrytis Cinerea) udgør hovedparten af produktionen, men man producerer også andre søde vine fremstillet på sent-høstede druer samt glimrende tørre vine, der er ægte ”value for money”.

Viser alle 2 resultater

Vores udvalg af vine

2 vine

Vores udvalg af vine | Sortér efter
  • Hvidvin

    TOKAJI FURMINT DRY Chateau Dereszla

    2022 | 75,00 | Kolli 6
  • Søde vine

    TOKAJI ASZU, 5 PUTTONYOS Chateau Dereszla

    2019 | 50,00 | Kolli 6
×