Ca' del Bosco
Ca’ del Bosco blev grundlagt af Annamaria Clementi Zanella i 1964, men firmaets succes hænger i høj grad sammen med det arbejde, som Annamarias søn, Maurizio, har udført i sin tid som ansvarlig for firmaet, og som er ligeså banebrydende for vinifikationsmetoderne i Franciacorta, som Angelo Gaja har været det for udviklingen i Piemonte. Maurizio har bl.a. indført ‘berry spa’, hvor samtlige druer vaskes, så de får en så ren gæring som overhovedet muligt. Renlighed er lig større og mere intens smag. Samtlige propper gennemlyses, så propper med fejl/luftbobler og med for meget sort pigment (der kan relateres til TCA) frasorteres for at undgå fejl på vinene. Man har også indført anvendelsen af ‘flying tanks’ hvor man ved hjælp af tyngdekraften flytter druemosten uden anvendelse af pumper eller anden mekanik.
I dag råder Ca’ del Bosco over 160 ha., og druerne fra hver parcel vinificerers og modnes særskilt. Der eksperimenteres hele tiden med nye typer gær og lagringsmetoder. Ca’ del Bosco kan også fremvise en imponerende kunstsamling, der er et ‘must’ for kunstelskere. Kunst på væggene – kunst i glasset!