Philip Dyna – en Mester i gamle vine → Østjysk Vinforsyning

Når entusiasmen for vin også går klart igennem på telefonen

Man er ikke i tvivl, når man får Philip Dyna i røret. Den enorme viden om vin og store entusiasme smitter straks gennem røret på mobilen – og man har kun lyst til at høre ham fortælle mere.

Det hele startede i Kvickly i Roskilde tilbage i 1998. Den dengang 23-årige Philip var godt i gang med sin detailuddannelse og havde snuden i sporet og gik efter at blive souschef eller endda varehuschef. ”Jeg var på det tidspunkt ansvarlig for food-området i butikken og registrerede, hvordan mange kolleger valgte at dreje hovedet væk fra vinafdelingen, når de gik forbi. Jeg fandt ud af det skyldes, de meget nødigt ville have spørgsmål fra kunderne angående vin,” fortæller Philip. ”Derfor besluttede jeg at sætte mig nærmere ind i området for at kunne svare på de mest gængse spørgsmål. Jeg startede samtidig min første vinklub sammen med min kollega, som var ansvarlig for grøntafdelingen – og den vinklub har vi stadig den dag i dag.”

Hobby blev til levevej

Philip udbyggede de kommende år sin viden om vin betragteligt – dog fortsat mest som en hobby. Han har således hvert år siden 1999 været i Bordeaux for at smage årets fadprøver En Primeur. I de senere år er det også blevet til en hel del rejser til Bourgogne. I 2001 gjorde Philip vinen til sin levevej, da han valgte at droppe Kvickly for at blive ansat hos Kjær & Sommerfeldt med ansvar for deres Skatkammer. Efter ni år her kom han til Østjysk Vinforsyning, hvor han i dag beriger både kunder og kolleger med sin enorme viden om vin.

Bankdirektør i Vinbanken

Philips store viden om og entusiasme for vin er således en vigtig ballast, når han i det daglige er ude ved private og besigtige en vinkælder for at vurdere indholdet, hvis kunder fx ønsker at sætte det til salg. ”Hos Østjysk Vinforsyning er jeg ansvarlig for vores vinbanken.dk, hvor vi sælger eksklusive vine for vores kunder. Fra private til private. Her får vi rigtig mange spændende vine ind. Samtidig styrer jeg også Østjysk Vinforsynings Fine Wine-afdeling, hvor vi sælger meget eksklusive vine. Det kan være topvine fra Bourgogne eller Bordeaux, hvor vi har eksklusivitet som eksempelvis fra Château Batailley, Pauillac, Meo Camuzet og Lucien Le Moine.”

Gammelvinmester og specialist I vinsmagninger

Philip er også rutineret ud i vinsmagning. Han afholder således mellem 30 og 40 smagninger årligt for Østjysk Vinforsynings kunder. Flere benævner ham ”Gammelvinmester”, da han har en helt unik viden på området. ”Jeg har smagt vine tilbage til 1800-tallet, som eksempelvis Lafite Rothschild (1858) og måske endda ældre,” fortæller Philip. ”Jeg bliver helt ydmyg over at få muligheden. Tænk på hvor mange anledninger der har været gennem årene til, at netop denne vin blev drukket. Mange spørger også hvor længe en vin kan holde sig. Her er det franske cru-klassificering en mulig rettesnor, så de vine som er af 1. eller 2. cru vil typisk kunne holde sig meget længe. Ja og historien bag cru-klassificeringen er rigtig spændende i sig selv også og rækker hel tilbage til Verdensudstillingen i Paris i 1855.”

Smittende entusiasme

Philip nyder at fortælle om vin og berige både kunder og kolleger. Flere kommer gerne og spørger ham til råds om en specifik årgang af en vin stadig vil være et godt valg eller når der skal skaffes en særlig vin fra Bordeaux hen over natten. ”Jeg kan også rigtig godt lide at have kunder inde i vores butik,” siger Philip. ”Det gør noget ekstra at kunne vise kunden flaskerne og fortælle om vinen. Det giver ikke den samme oplevelse at sidde og søge på nettet. Nettet er godt til meget – men den smittende entusiasme og de små anekdoter kommer ikke med, som ved det personlige møde – eller en snak i telefonen.”