Sauternes
Områderne på venstrebredden af Garonne-floden, som producerer søde hvidvine, er klemt inde i det sydlige Graves og består egentlig af 3 områder: Sauternes, Barsac og Cérons. Kun to af disse distrikter må anvende Sauternes AOC/AOP-appellationen, nemlig Barsac (som også gerne må benytte sig af Barsac AOC/AOP) og Sauternes, som selv samler 4 kommuner, nemlig Preignac, Bommes, Sauternes og Fargues. Når man taler om 5 kommuner i Sauternes, er det altså fordi Barsac tælles med. Det er de mange små forskelle i undergrunden og i eksponeringen mod solen, som hovedsageligt er årsagen til visse slottes særlige kvalitet eller stil. Jordbunden består hovedsageligt af ”graves” (småsten), ler, sand og kalk ved overfladen og kalk, graves og ler i undergrunden. Det er faktisk i de områder, hvor der er mest ler og “graves”, at man finder de bedste slotte, men det er samtidig de steder, hvor det er mest nødvendigt med en god dræning af jorden for at producere kvalitetsdruer, som er optimalt angrebet af ”botrytis”.
Sauternes AOC/AOP tæller i alt ca. 1.900 ha (ca. 1.500 ha. hvis man ikke tæller Barsac med) og producerer totalt ca. 5 mio. flasker årligt, som dog kun udgør 2% af Bordeaux’ totale produktion. Generelt finder man en druesammensætning, som giver stor plads til Sémillon (ca. 80%, giver en delikat aroma, velour og kompleksitet) og Sauvignon (20%, giver struktur, syre og sarte muskatagtige nuancer). Muscadelle er – desværre – efterhånden yderst sjælden. Sauternes vine er meget likorøse og fede men samtidig meget aromatiske, sprøde og delikate, især når de får lov at modne (gerne 20-50 år eller mere i de gode årgange). Det er her, man finder slotte som Ch. Yquem, Ch. Suduiraut, Ch. Rieussec og Ch. la Tour Blanche.
Viser alle 3 resultater