Saint Bris
Området, som ligger omkring byen Auxerre mellem Paris og Dijon, var indtil det 19. årh. Bourgognes vigtigste vindistrikt og et af de ældste i Frankrig. Området udgjorde dengang hele ca. 40.000 ha. og var Paris’ største rødvinsleverandør, indtil det i 1886-1890 blev hårdt ramt af sygdomme som vinmeldug og Phylloxera. I dag (2015) dyrkes der vin på ca. 7.500 ha. og hvidvinene udgør den største del af produktionen.
Den mest berømte appellation i Auxerre er naturligvis Chablis, men i bakkerne i Côtes d’Auxerre sydvest for Chablis finder man det samme kontinentale klima med varme somre og kolde vintre, og de samme jordbundsforhold med kalkklipper og lerholdige lag blandet med aflejringer af fx østersskaller. Alt dette giver perfekte forhold til dyrkning af klassiske grønne druer som Chardonnay og Aligoté, men også Sauvignon Blanc og Sauvignon Gris. Det er netop de to sidstnævnte druesorter, som benyttes i AOC’en Saint-Bris (siden 2003), omkring landsbyerne Saint-Bris le Vineux, Chitry, Irancy, Vincelottes og Quenne, langs floden Yonne. Det er et druevalg, som gør distriktet til lidt af en ener i Bourgogne. Blandt distriktets beskedne 133 hektarer, ligger de bedste vinmarker på en åben skråning mod nord, hvor modningen sker under ideelle betingelser, hvad aroma og frugtkoncentration angår. Hvidvinene fra Saint-Bris er typisk tørre, friske og cremede, måske knap så aromatiske og liflige som Sauvignon Blanc fra Loire, men til gengæld mere mineralske og strukturerede. Diskrete toner af hvid frugt og grape er klassiske.
Viser 3 resultaterSorted by latest