Pineau des Charentes
Pineau des Charentes må kun produceres i Charente-Maritime og i en del af Charente, to departementer, som ligger i Sydvestfrankrig, nord for Bordeaux, med byen Cognac i centrum. Om Pineau fortæller legenden, at det blev opdaget ved en fejltagelse i det 16. årh., da en vinbonde i Cognac kom uforvarende til at hælde ugæret druesaft på et fad, som stadig indeholdt noget cognac. Vinbondens skuffelse var stor, da han opdagede, at fadets indhold ikke ville gære, så han stillede fadet i et mørkt hjørne og prøvede at glemme alt om sit uheld. Da han nogle måneder senere smagte på indholdet, blev han glædeligt overrasket. Dermed blev Pineau des Charentes skabt…
Pineau des Charentes laves ved tilsætning af ca. 2/3 – 3/4 frisk, ufiltrereret druemost til ¼ – 1/3 Cognac. Hemmeligheden bag en god Pineau er kvaliteten af mosten (der evt. kan være gæret en smule, men stadig skal indeholde mindst 170 g./l. sukker), og kvaliteten af den anvendte cognac, som bør være min. 1 år gammel, og med min. 60% alkohol. Derefter modner man “vinen” og sit bundfald i mindst et år på egetræsfad, for at bringe alkoholprocenten ned på mellem 16 og 22%. Druesorterne tæller både grønne og blå sorter fra området, og processen bevarer friske nuancer af blomster, eksotiske frugter, honning og nødder for de hvide, og en smule kraftigere karakterer af røde bær for rosé og røde Pineau des Charentes.