Languedoc-Grès de Montpellier
Regionen Languedoc-Roussillon ligger i det sydøstlige Frankrig og byder på næsten 40 AOC/AOP-distrikter, hvoraf nogle af de mest kendte er bl.a. Corbières, Fitou, Minervois, Faugères, Maury og Côtes du Roussillon, men også det noget større Languedoc AOC/AOP (tidligere Côteaux du Languedoc). Dette distrikt fik sin AOC-status i 1985 og dækker en stor del af det meget store Languedoc-område (i alt 531 kommuner!), hvor både klimaet, landskabet og jordbunden kan variere en del fra sted til sted. Det førte til, at man fra begyndelsen af 2000-tallet indførte en mulighed for producenterne i 11 bestemte, afgrænsede områder som fx Cabrières, Grès de Montpellier og Pézenas at angive disse “subdistrikter” på etiketten. Da flere af disse afgrænsede områder indeholder særlige typer af jordbund, landskab og/eller klima, gav dette god mening.
Et af disse subdistrikter er Languedoc-Grès de Montpellier AOC/AOP, som blev oprettet i 2003 og som ligger omkring byen af samme navn. Området strækker sig mod syd fra kysten til Middelhavet og mod nord til AOC/AOP-distriktet Pic Saint-Loup. Grès de Montpellier har fået sit navn fra undergrundens høje indhold af runde sten (af “grès”-typen, som betyder sandsten på fransk), ud over også mergel, kalksten og sand. Sammen med områdets ret ensartede klima, med milde temperaturer under væksten og en god afkøling fra havet i sommerens varmeste måneder, giver det et perfekt “terroir” til dyrkning af klassiske druer som Syrah og Grenache, der giver vine med stor typicitet.