Armagnac
Armagnac er Frankrigs ældste brandy. Allerede i det 15. århundrede – 250 år før cognac – havde folk i Gascogne draget fordel af regionens usædvanlige jordbund og klima til at fremstille en hvidvin, som senere blev destilleret til armagnac. Klimamæssigt ligger Armagnac således, at de kølige vinde fra Pyrenæerne opvarmes af de varmere vinde fra Atlanterhavet. Det giver gode betingelser til områdets druesorter, med Folle Blanche som den mest udbredte, indtil vinpesten phylloxera hærgede området i slutningen af 1800-tallet, og i dag primært Ugni Blanc, Colombard, men stadig også Folle Blanche, som er kendt for at tilføre friskhed, frugt og bid til en armagnac. Hver drue giver en bestemt karakter til vinen, som skal destilleres, og sammensætningen er derfor ret afgørende for det færdige produkt.
Destillering er lidt speciel for armagnac, idet man – modsat fx cognac – laver en kontinueret destilleringsproces, som giver lavere alkohol og mere aroma. Netop fordi alkoholen er lavere, behøver man fx ikke at tilsætte så meget vand til de yngre armagnacs, noget som ofte gør dem mere aromatiske – især hvis man drikker dem i deres ungdom. Taler man om ældre armagnacs, er der kun én måde at nedsætte alkoholen og øge kompleksiteten på: Lagring på træfade, ofte lavet på områdets egetræer. Her får man en rig, blød og moden brændevin. Faktisk kalder man ofte armagnac “den fløjlsbløde”. Ingen brandy noget sted i verden tør overhovedet lade sig sammenligne med denne unikke drik. I årevis har franskmændene eksporteret deres cognac, mens de selv har drukket armagnac. Det var altså ikke kun de ”tre musketerer” (d’Artagnan var som bekendt fra Gascogne), der brugte armagnac som medicin!
Viser 1–16 af 50 resultater